Säkerhet

Säkert friluftsliv

Självklart är det viktigt att tänka på säkerheten när du ska ut i naturen! Här är några bra saker att känna till innan du ger dig ut.

Är du förberedd så blir friluftslivet tryggt! 

Första hjälpen och livräddning

Fundera alltid kring, innan du ger dig ut, vad du ska göra och vilka behov du har utifrån ett säkerhetstänk. Ska du ut på en is behöver du isdubbar, ska du ut på en sjö behöver du flytväst. Gå gärna hjärt- och lungräddningskurs regelbundet så att du har uppdaterade kunskaper i detta.

Se till att alltid ha med dig en påfylld och uppdaterad första hjälpen-väska. Du bör ha med dig sårrengöringsservetter, plåster i olika storlekar, textiltejp och strips. Utöver det är det bra med bandage, kompresser och andningsskydd. Andningsskydd gör det trevligare att ge hlr. Textiltejp är bra att sätta på fötterna när du börjar känna att ett skoskav är på gång. Strips är viktiga vid djupa sår. Sätt dessa för att hålla ihop sårkanter och sedan plåster eller kompress över detta.

Andra bra saker att ha med i väskan är en bedövande salva, alsolsprit eller alsolgel, vid getingstick. En bra pincett är inte heller fel, vid stickor i ett finger eller när du fått en fästing.

Larmnummer

I Sverige är larmnumret 112. Ladda ner 112-appen till din mobil. Genom den kan du enkelt larma och berätta dina koordinater. Det underlättar enormt när du är ute i naturen, där det kan vara svårt att alltid veta exakt var du befinner dig. Tänk bara på att inte förlita dig helt på din telefon. Det finns inte mobiltäckning överallt i vårt land.

 

Vilse i skogen

Att gå vilse i skogen nuförtiden kanske inte känns jättefarligt. Det finns ju alltid en telefon med GPS i närheten. Men det kan alltid hända att täckningen är dålig, batteriet tar slut eller telefonen blir förstörd. Grundläggande vilse-vett är en livsviktig kunskap!

Förebyggande: Träna på lokalisering i skogen. Lägg märke till riktmärken som stenar, elstolpar eller fallna träd. Träna också lokalsinnet genom att regelbundet peka ut riktningen ni kom från. Detta kan vara nyttigt för alla åldrar! Ger du dig ut i naturen på egen hand ska du också alltid tala om för någon vart du tar vägen.

Om DU går vilse:

  • Stanna på den plats du är! Andra kommer att leta efter dig där de senast såg dig. Det är lättare att hitta dig om du inte rör dig längre och längre bort.
  • Håll dig varm! Ta inte av dig kläder. Sök skydd från väder och vind.
  • Välj ut ett träd som är din kompis och sätt dig där! Extra bra om din kompis också fungerar som regnskydd.
  • Markera din plats! Häng upp skräp på grenar eller kanske en reflex i trädet du sitter vid. Då blir det lättare för andra att hitta dig.
  • Ropa! Det kan kännas konstigt, men ropa högt emellanåt. ”Hallå, hallå!” eller något liknande.

Om NÅGON ANNAN försvinner:

  • Larma 112 eller ring journumret för försvunna barn 116 000. Vänta inte, det är viktigt att sökandet påbörjas genast. Var redo att svara på frågor om den försvunne, som utseende och klädsel.
  • Stanna nära platsen där personen försvann. Samla eventuella övriga personer så att inga fler försvinner.
  • Försök ropa eller leta i närområdet samtidigt som några ansvarar för eventuella övriga personer.
  • Behåll lugnet! Det är lätt att bli uppjagad eller orolig.
  • När personen hittas, försök att inte bli arg! Perosnen kanske inte ens uppfattat att hen varit försvunnen, eller så är hen rädd och ledsen. Den behöver inte skäll, utan en kram!

Gifter i naturen

I vår natur finns både växter, svampar och djur som är giftiga. Innan du rör vid en växt, en svamp eller ett djur, försök först att ta reda på vad det är. Om du misstänker att du eller någon annan fått i dig giftiga bär eller svamp, ring genast 112. Vid huggormsbett – försök hålla dig stilla och håll den kroppsdel där bettet tagit högt. Ring giftinformationscentralen via 112.

 

Karta

Det är alltid bra att ha med sig kompass och en karta över det aktuella området som du befinner dig i. Det finns flera bra kart-appar där du kan se mindre stigar. Topp GPS eller naturkartan är tips.

Vi är idag vana vid att alltid kunna lita på telefonens GPS, men det finns faktiskt många platser där du inte kan lita på uppkopplingen. Ha en reservplan ifall täckningen försvinner eller telefonen får slut på batteri! Försöka att stanna upp då och då och titta på kartan, för att hålla koll på platsen du befinner dig. Det är extra viktigt när du precis lär dig att använda karta.

9 tips för säkert friluftsliv

  1. Planera turen och meddela någon hur du tänkt gå.
  2. Anpassa turen efter dina och din grupps förutsättningar.
  3. Var uppmärksam på vädret.
  4. Var förberedd på oväder och kyla, även på kortare turer.
  5. Ta med nödvändig utrustning för att kunna hjälpa dig själv och andra.
  6. Gör trygga vägval. Undersök skredfarlig terräng och osäkra isar.
  7. Använd karta och kompass. Du ska alltid veta var du är. 
  8. Vänd i tid! Det finns ingen skam i att vända.
  9. Spara på krafterna och sök skydd om nödvändigt.

(Fjällvettregler från Norske Turistforeningen som är bra i alla friluftssammanhang.)

 

Relaterat