För alla åldrar
Här har vi samlat våra bästa tips som passar för alla som vill komma ut i naturen. En kortare eller längre tur, en kväll eller en dag, lugna aktiviteter eller fartfyllda. Bara att välja!
Äta ute
Några enkla recept att laga över öppen eld.
Scoutbanan
Skär en skåra i en banan och stoppa ner några bitar mjölkchoklad. Vira in bananen i aluminiumfolie och lägg i glöden av en eld. Vänd lite då och då. Öppna försiktigt upp paketet och ät med sked direkt ur skalet. Aluminiumfolie gör det lite mer lätthanterligt, men du kan också göra utan. Då lägger du bananerna stadigt med chokladen uppåt.
Pinnbröd pizzastyle
5 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl riven ost
2 msk torkad oregano
2 dl vatten
Att göra hemma: Blanda samman en deg av samtliga ingredienser. Lägg degen i en plastpåse eller burk och ta med ut i naturen.
Ute: Tänd en eld. Leta upp några grenar som kan lämpa sig som grillspett. Se till att de är hyfsat rena. Du kan tälja lite på dem i ändarna så att du får bort det yttre skiktet. Ta en bit av degen och rulla den till en orm mellan händerna. Slingra denna runt grillpinnen och håll den över glöden. Snurra på pinnen så att brödet blir bakat runt om. Det ska få en fin yta och lossna lätt från pinnen.
Krabbelurer
1 ägg
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
¾ dl mjölk
Att göra hemma: Rör ihop ingredienserna och lägg i en påse eller i en tom sirapsflaska. Ta med olja och strösocker och eventuellt äppelmos och kanel.
Ute: Häll lite olja i en murrikahäll eller en gjutjärnsstekpanna. Klicka ut smeten som små plättar. Stek på bägge sidor. Direkt när de kommer från elden vänder du dem i strösocker. Servera gärna med lite äppelmos och kanel. Krabbelurer går också fint att göra på stormkök!
Naturbingo
Naturbingo
Material: Pennor, en per deltagare. Skriv ut någon av våra bingolappar, ett exemplar till varje deltagare. De finns i fyra varianter anpassade efter olika årstider. Du kan också tillverka egna som passar ditt närområde.
Gå omkring tillsammans eller lite utspritt och se vad ni kan se. Kanske kör ni bingot medan ni går längs en vandringsled? När en deltagare ser något som finns med på bingolappen kryssar denne över den bilden. Försten att få ihop en rad ropar bingo. Fortsätt gärna sedan med försten att få ihop två rader och sedan att fylla hela lappen.
Anpassa svårighetsgraden! Ni bestämmer tillsammans hur ni vill tolka bilderna. Exempelvis kan ni välja att bilden på en fågel gäller för vilken fågel som helst, eller just den fågelsort som bilden visar.
Blomstervandring
Material: flora, penna och blomstervandringslapp (Du hittar exempel här). Gärna en uppsättning per person. För blomstervandringen på lappen behöver det behöver vara sommar! Ni kan också tillverka egna blomsterlappar som är anpassade efter årstid.
Gå ut och se vilka blommor ni kan hitta. Kryssa över de som ni ser. Kanske befinner du dig någonstans i Sverige där naturen har en unik flora. Gör då en blomsterlapp utifrån er egen lokala miljö.
Övernattning
Att sova utomhus är spännande och något alla borde prova på. Du kan bygga eller använda befintliga vindskydd, eller sova i tält. Testa gärna också att sova under bar himmel. Då är det bra att ha provat på vindskydd och tält först.
Självklart ska du ha en eld när du sover ute! Få saker är mysigare än att sitta runt elden på kvällen och leka lekar, grilla marshmallows och samtala om stort och smått. På morgonen hjälper elden till att ta bort ruggighet som kan uppstå under morgontimmarna. Varm dryck är bra att ha med i frukost-packningen.
Att tänka på när du sover ute:
- Håll värmen. Alla måste vara ordentligt utrustade för en kall natt. Mössa, vantar och sockar även på sommaren, och mjuka kläder att sova i. Extra tröja och en fleecefilt är bra. Med en fleecefilt kan du få upp temperaturen i sovsäcken. Den är lätt och tar inte mycket plats i packningen. Alla måste även ha liggunderlag. Ta inte med luftmadrass, eftersom luft blir kall.
- Dricksvatten. Ha med ordentligt med vatten om det inte finns på platsen. Allt vatten som ska gå till matlagning måste vara utanför beräkningen av dricksvatten.
- Ställ in vid väldigt dåligt väder. Det ska ju vara en rolig upplevelse!
- Kontakta markägaren. Även om tältande en natt ingår i allemansrätten bör du informera när ni är en större grupp. Berätta vilka ni är och vad ni tänker göra. Kanske har markägaren ett riktigt bra tips på lämplig plats! Självklart hör du av dig efteråt och tackar.
- Miljövård. Efter vistelsen samlar du ihop skräp och gör i ordning eldstaden. Se till att toalettplatsen är fin. Håll hela tiden samtalet levande om både allemansrättens skyldigheter och värnandet om miljön.
Stjärnskådning
Utrustning: Kudde, filt eller sovsäck och liggunderlag kan vara skönt. Varma kläder. Ha gärna en stjärnkarta! En bok om stjärnor (finns att låna på biblioteket) eller skriv ut lite fakta om stjärnor och stjärnbilder från nätet. Det finns också appar som du kan ladda ner och hålla upp mot himlen och då få reda på vad det är för stjärnor och stjärnbilder.
Du behöver befinna dig på en plats ganska långt från en stad eller samhälle, eftersom gatubelysning kan störa ljuset från stjärnorna. Kanske kan du passa på en natt när ni ändå testar på att sova utomhus? Det krävs dock att det är en klar kväll eller natt så att inga moln döljer stjärnorna.
Placera er på en öppen yta så att ni kan se himlavalvet. Lägg er till rätta på marken och betrakta natthimlen ovanför er. Prata om vad ni ser och lär er namnen på några stjärnbilder och stjärnor som ni upptäcker. Vikingarna navigerade efter stjärnorna när de åkte på havet! Det är en kunskap de flesta av oss inte kan idag. Hur tror ni att de gjorde det?
Fika är alltid trevligt, att dricka varm choklad under stjärnorna är en svårslagen upplevelse.
Tips! De flesta stjärnbilder har en saga eller legend kring sig. Låna böcker med dessa eller sök upp på nätet. Det är mysigt att berätta om dem i samband med stjärnskådningen. Då blir det också lättare att komma ihåg vad de olika stjärnbilderna heter.
Lek med stenar
Det finns många roliga aktiviteter du kan göra med stenar!
Balansera stenar – försök bygga torn av stenar i olika storlekar. Det kan kräva tålamod och koncentration. Testa med olika former på stenarna och utmana tyngdkraften. Kan ni hitta balanspunkten för en sten på ett håll som först verkar omöjligt?
Kasta macka – försök få platta stenar att studsa på vattnet. Du behöver befinna dig vid vatten och ha tillgång till många platta stenar.
Skapa mönster med stenar – lägg stenar i olika mönster och skapa konstverk på marken.
Spela spel med stenar – stenar är perfekta till olika spel. Genom att rita en spelplan i sand eller jord kan du spela tre i rad. Med småsten och gropar i jorden eller sanden kan du också spela kalaha!
Bygg med stenar – med hjälp av stenar kan man bygga fördämningar i bäckar eller på stranden. Det går också att bygga miniatyrvärldar som en liten bondgård. Använd gärna andra föremål i naturen, som kottar och pinnar, för att skapa små figurer.
Äventyrsbana
Skapa en bana som ni ska ta er igenom, gärna med flera olika moment. Det kan bli en rolig lek eller ett litet träningspass. Kanske finns det en färdig hinderbana i närheten? Annars kan du göra en egen. Kom bara ihåg att följa allemansrätten och be om lov från markägaren om du vill ställa upp något permanent.
Stationsförslag:
Krypa under – lägg en gren på några stenar eller stubbar. Kanske finns det några naturligt lågt växande grenar som ni kan använda.
Hoppa över – bygg hinder av grenar eller om det finns stora stubbar eller en bäck som ni kan utnyttja.
Klättra – kanske över en stor sten eller en stock.
Balansgång – liggande trädstammar eller ett streck som du dragit med en gren i jorden.
Inte nudda marken – hitta en plats där det finns mycket stenar, stubbar eller annat att kliva på. Bygg ut med lite grenar eller andra saker.
Delsträckor – vissa sträckor kan vara löpsträckor, eller så kan ni bestämma att deltagarna endast får hoppa på ett ben eller springa baklänges vissa bitar.
Kasta – gör en cirkel av stenar, grenar eller kottar. Stå på en markerad plats (ett streck i jorden eller vid en rot till exempel) och försöka pricka cirkeln med en kotte. Lägg flera kottar i hög vid markeringen så att deltagarna får många försök på sig.
Obs! Tänk på att träd som blåst omkull kan vara farliga. Vistas aldrig under en rotvälta (trädrötter som står rakt upp i luften).
Tips! Utveckla till naturparkour! Parkour handlar om att på olika sätt att ta sig fram över hinder. Du kan hoppa, rulla eller volta, huvudsaken är att du tar dig fram och det i relativt högt tempo. Testa att ta er fram i naturen på olika sätt.
Relaterat
Aktiviteter för barn
Att tänka på
Allemansrätten
Nedladdningsbart material