Att tänka på i naturen
Det finns såklart några saker som är bra att ha koll på innan du ger dig ut på friluftsliv. Vilka rättigheter har du, var får man göra upp eld och vad kan du ha för kläder på dig? Svar på detta hittar du här!
Allemansrätten
Allemansrätten är en förutsättning för friluftslivet i Sverige. Tack vare denna fantastiska rättighet har du tillgång till naturen! Allemansrätten kommer också med vissa skyldigheter. Enkelt sagt handlar dessa om att inte störa och inte förstöra. Håll koll på vad som gäller, så värnar du om denna rättighet!
Eld
Att tända en eld är en mysig del av friluftslivet. Den sprider värme och är något att samlas kring och laga mat på. Men det finns flera saker att tänka på när du ska göra upp eld i naturen.
Innan du gör upp eld ska du:
- kontrollera om platsen är lämplig för en brasa och att platsen inte är på ett skyddat område med speciella regler för eldning.
- kontrollera att vädret tillåter eld – är det torrt och blåsigt ska du inte elda!
- undersök ifall det råder eldningsförbud på platsen. Information finns på din kommuns hemsida.
Tänk på att:
- inte elda på berghällar, eftersom de kan spricka av värmen.
- aldrig tända eld när det blåser.
- alltid släcka elden ordentligt.
- inte bryta grenar från träd. Ta med egen ved!
Kläder och utrustning
För att du ska få en så trevlig upplevelse som möjligt ute i naturen behöver du klä dig (och dina barn) efter årstid och väder. Vid regn behöver du kläder som håller dig torr. Vid sol behöver du solskyddsfaktor och kläder som skyddar från solen.
För att hålla värmen ska du klä dig i flera lager. Det är luftlagren mellan plaggen som håller dig varm! Ha hellre flera tunna plagg på varandra än en tjock jacka. Då är det dessutom lättare för dig att justera plaggen om vädret ändras.
Ett underställ är en bra början. Ha alltid ett regn- och vindtätt lager ytterst. På fötterna behöver du ha skor som sitter bra och inte ger skavsår. De behöver också skydda dina fötter från väta. Ordentliga skor är viktigt även om det är varmt ute. Genom att vistas ute får du erfarenhet av vilka kläder just du behöver. Vi är alla olika! Någon klarar sig inte utan mössa medan en annan alltid behöver extra sockar. Med tiden kommer du att hitta rätt, men försök ligga steget före och packa ner extra vantar, tröja och regntäta överdrag så att du är redo i största möjliga mån. Med detta sagt vill du såklart inte heller gå runt och släpa på hela din garderob. Börja med kortare turer, så provar du dig fram under kontrollerade förhållanden!
Övrig utrustning som är bra att ha är ryggsäck, sittunderlag, termos och något att äta och dricka ur som inte är tillverkat av porslin eller glas. Undvik engångsartiklar eftersom det inte är ett bra miljöval. En kniv av friluftslivtyp underlättar vid många tillfällen. Se till att den har ett skyddande fodral och använd den på ett säkert sätt. Kom alltid ihåg att ta med dig första hjälpen och en påse till skräp. Det du tar med dig ut i naturen ska också med hem!
Oavsett tid i månaden
Friluftsliv är för alla, oavsett tid i månaden! Ha med ett menskit ut. Det är lika viktigt som första hjälpen. Det bör innehålla bindor, tamponger, värktabletter, våtservetter och en plastpåse att bära med sig skräpet i.
Om du är ledare för en grupp – undersök toalettmöjligheter eller se till att alla som hänger med ut är trygga med hur de kan göra även utan en riktig toalett. Varför inte prata om och träna på att gå på toaletten ute i naturen? Det är viktigt för alla! Och kanske viktigast av allt – avdramatisera mensen! Inga praktiska bestyr ska hindra någon från att vara i naturen, och alla ska kunna be om hjälp utan att skämmas.
Att friluftsa med barn
Friluftsliv handlar om att vara ute och röra sig i naturen. Låt barn vänja sig vid natur och friluftsliv tidigt, det kommer de ha nytta av hela livet!
Friluftsliv innebär ofta sträckor att gå, vilket kan kännas utmanande med barn. För att motivera barn att gå, cykla, paddla längre sträckor (och ibland även kortare) är det bra med många pauser eller små uppgifter längs med vägen. Gör turen rolig med en lek, studera något närmare eller en fruktpaus. När ni vandrar tillsammans är det bra att låta barnen bestämma tempot, stanna ofta och betrakta er omvärld. Undersök kotten eller titta på spår. Låt barnen upptäcka det fantastiska med att röra sig ute i naturen genom att få göra det på sina villkor. Kanske hann ni bara gå trehundra meter, men ni upptäckte massor på vägen. Det är viktigare än att gå hela vandringsleden!
Lär barnen om säkerhet i naturen. Visa dem första hjälpen-väskan. Låt dem vara med och tända och släcka elden. Hjälp dem under ordnade former att få använda kniv. Det är nyttiga livskunskaper.
Tips för knivhantering med barn:
- En vuxen sitter alltid med barnen när de täljer.
- Använd en kniv med parerstång som skyddar från att glida med handen ut på knivbladet.
- Tälj alltid bort från kroppen.
- Sitt ordentligt och stadigt och ha benen särade.
- Undvik att tälja mot någon annan. Ha ordentligt med utrymme att slinta med kniven.
- När kniven inte används ska den ligga i sitt fodral.
- Lek aldrig med knivar.
- Dra aldrig kniv mot någon annan.
Relaterat
Allemansrätten
Aktiviteter för barn
Säkert friluftsliv
Nedladdningsbart material